СЕ УНИШТУВААТ ЛИ СПОМЕНИЦИ НА КУЛТУРАТА ВО МАКЕДОНИЈА СТАРИ И ПО НЕКОЛКУ ИЛАЈДИ ГОДИНИ

НАПАДНАТ ЅЕВС ЗАШТИТНИКОТ НА АГОРАТА (СОБРАНИЕТО) НА ЛОКАЛИТЕТОТ „САДОИ”, КАЈ СЕЛОТО ПЛЕТВАР, ПРИЛЕПСКО Споменикот се наоѓа на помалку од еден

Read more

„ПАЛАТИЦА“ – ФАСЦИНАНТЕН ЛОКАЛИТЕТ СО НАСЕЛБА ОД ПРАИСТОРИЈАТА И РАНАТА АНТИКА КАЈ СЕЛОТО ШТАВИЦА

Овој локалитет крие неисцрпно богатство археолошки предмети и симболика од пелагонската култура Еден од највпечатливите локалитети во атарот на селото

Read more

ФРАГМЕНТИ ОД ГОЛГОТАТА НА МАНАСТИРОТ „УСПЕНИЕ ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА – ТРЕСКАВЕЦ“ КАЈ ПРИЛЕП

ДОКУМЕНТИ ЗАПИШАНИ НА ЅИДОВИТЕ НА МАНАСТИРОТ И НА КАМЕНИ ПЛОЧИ Многувековното, па и многуилјадно постоење на светилиштето под на планината

Read more

ОТКРОВЕНИЕТО НА МАНАСТИРОТ „РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА“ КАЈ СЕЛОТО ГОРНИ МАНАСТИРЕЦ, МАКЕДОНСКИ БРОД

Црквата „Рождество на Пресвета Богородица“ ќе биде цел на натамошни проучувања и објект на нови откритија за христијанството на овој

Read more

РАСКОПАНА ЦРКВАТА НА ОДАМНА НАПУШТЕНОТО СЕЛО ЗАПОЛЖАНИ, ПРИЛЕПСКО, ВО ЗАПОЛШКО ЗАД ШАТОРОВ КАМЕН

На неколку километри источно од Прилеп, скриена меѓу ридот Шаторов Камен и Дренска планина се наоѓа убава долина со зелени

Read more