КОШМАРОТ И МАСАКРИТЕ НА ТВРДОТО БУГАРСКО „НЕ“ И УЛОГАТА НА АКТУЕЛНИТЕ „АДМИНИСТРАТОРИ“ ВО МАКЕДОНИЈА

Информацијата од бугарскиот премиер, Кирил Петков, дека новиот македонски премиер, Димитар Ковачевски, од својата „една недела премиер“ поминал „четири дена

Read more

НЕ „ПЛУЌА“, ТУКУ “БЕЛИ ДРОБОВИ“ ИЛИ БЕЛОДРОБНИ КРИЛА ИЛИ ГЛАВНИ ОРГАНИ ЗА ДИШЕЊЕ

Толку грубо за македонскиот јазик, а толку применувано!?? Речиси, стана практика, место бели дробови да се применува српското, плуќа, без

Read more

КУЛТУРНО-ИСТОРИСКИ И МИТОЛОШКИ ВРСКИ НА ДРЕВНИОТ ГРАД ТРОЈА И МАЛА АЗИЈА СО ПРОСТОРОТ НА ДЕНЕШНА МАКЕДОНИЈА (3)

ИМИЊА НА ЛИЧНОСТИ ЗАЕДНИЧКИ ВО ОНОМАСТИКАТА НА МАКЕДОНСКИОТ ПРОСТОР И ТРОЈА, ОДНОСНО, МАЛА АЗИЈА             Ономастиката во делата на Хомер

Read more

МАНАСТИРОТ ТРЕСКАВЕЦ КАЈ ПРИЛЕП ВО СРЕДНИТЕ ВЕКОВИ ИГРАЛ УЛОГА НА ДИПЛОМАТСКО ПРЕТСТАВНИШТВО И БИЛ МЕСТО ЗА ПРЕСТОЈ НА ЦАРЕВИ, ЦАРСКИ ЛУЃЕ И ЦАРСКИ ДЕЛЕГАЦИИ

Манастирот „Успение на Пресвета Богородица – Трескавец“ кај Прилеп во царските документи поврзани со него бил споредуван со врвните свети

Read more