НЕ „ПЛУЌА“, ТУКУ “БЕЛИ ДРОБОВИ“ ИЛИ БЕЛОДРОБНИ КРИЛА ИЛИ ГЛАВНИ ОРГАНИ ЗА ДИШЕЊЕ

Толку грубо за македонскиот јазик, а толку применувано!?? Речиси, стана практика, место бели дробови да се применува српското, плуќа, без

Read more

ГОЛЕМО ЧЕСТВУВАВАЊЕ ПО ПОВОД 118 ГОДИНИ ОД ГОЛЕМАТА БИТКА НА ВРВОТ „МАРГАРА“ КАЈ СЕЛОТО ЧАНИШТЕ, ПРИЛЕПСКО

Со комитски (планинарски) маршеви, свечена заклетва, беседа, комитски ручек и настап на народни уметници, во текот на вчерашниот ден (03.10.2021

Read more

НЕУНИШТЛИВОСТА НА МАКЕДОНСКИОТ ХРИСТИЈАНСКИ ДУХ И ПРОСЛАВАТА НА КРСТОВДЕН НА „ГОРНА ЦРКВА“, С. КРУШЕВИЦА, ПРИЛЕПСКО

Духот е недофатлив и нескршлив. Неговата моќ е неограничена, невидлива и, со тоа, неизмерлива. Македонскиот дух е со долговековно, односно,

Read more