СЛОБОДНА МИСЛА

(Од необјавената збирка „КУЧЕШКО ВРЕМЕ“ – трет дел: „СЛОБОДАТА “)

Зрак тенок и чист од недопрен свет

ме пронижа стрелно во рано детство.

Го уби во мене мракот

засекогаш.

Не можам да останам тајна

и да сакам,

немам каде да се скријам

од погледи злобни да одморам.

Овој свет се престори во луња

чувствата ни се исцрпени до дно,

осквернавени.

Мислите недоветни, со црнило полни,

вирусни – инфицирани.

Ме убедуваат блиски лицемери

да се стопам во овој свет,

во безличието на масата

која тече по долини како матна вода

се влече по планини како сива магла

исплашена од ветар и од дожд,

а особено од сонце.

Исплашена од студено и од жешко,

од земјотреси и вулкани,

поплави, урагани и цунами,

од сообраќајни и авионски несреќи

бермудски триаголници,

од катаклизми, Апокалипси и Армагедони,

а најмногу од слободна мисла, кревка птица во небесна синевина.