ЛЕГЕНДАРНАТА ЧУЧУК МИТРА БИЛА ДЕВОЈКА ОД СЕЛОТО ПЕШТАНИ, А СЕ ОМАЖИЛА ВО СОСЕДНОТО ДУЊЕ

Многумина ја знаат песната „По пат одам, за пат прашам“ во која станува збор за легендарната жена – јунакиња, позната

Read more

ПРИЛЕПСКИОТ ВОЈВОДА ДИМЕ ШИКЕ И ОБИДИТЕ ЗА ОСЛОБОДУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА

Некои од одметниците од турската власт во деветнаесеттиот век, во своето отпадничко дејствување, доживеале и лична трансформација и осознавање, а

Read more

БИБЛИОТЕКА ОД ДЕСЕТИЦИ ТОВАРИ КНИГИ ОД ТРЕСКАВЕЦ ИСЧЕЗНАТА ВО НЕПОЗНАТ ПРАВЕЦ

Нема сомневање дека манастирот Трескавец со црквата „Успение на Пресвета Богородица“ кој се наоѓа на 8 km. северозападно од Прилеп

Read more