ЧЕСТВУВАЊЕ СО КОМИТСКИ (ПЛАНИНАРСКИ) МАРШ ЗА БИТКАТА НА МАРГАРА КАЈ СЕЛОТО ЧАНИШТЕ, ПРИЛЕПСКО И 35 ГОДИНИ ОД ПД „ЈАНЕ САНДАНСКИ“ – ПРИЛЕП

И

 

на 28 и 29.09.2019 година (сабота и недела)

ОРГАНИЗИРААТ

ЧЕСТВУВАЊЕ ПО ПОВОД 116 ГОДИНИ ОД ГОЛЕМАТА БИТКА НА ВРВОТ МАРГАРА КАЈ СЕЛОТО ЧАНИШТЕ, ПРИЛЕПСКО И 35 ГОДИНИ ОД ФОРМИРАЊЕТО НА ПЛАНИНАРСКОТО ДРУШТВО „ЈАНЕ САНДАНСКИ“ ВО ПРИЛЕП

ПРОГРАМА

28.09.2019 (Сабота):  

09 ч – Комитски марш во чест на битката на Маргара:

09 ч – Тргнување – Стара автобуска станица Прилеп

Прва комитска чета:

10 ч – с. Крушевица, Прилепско – 11 и 30 ч – манастир „Св. Петка“, с. Крушевица – 12 и 30 ч – врв Маргара  (местото на битката) 1016 мнв – 15 ч,– манастир „Св. Петка“, с. Чаниште.

Втора комитска чета:

10 ч – с. Крушевица, Прилепско – 11 ч – вештачка акумулација „Буклото“, с. Крушевица – 12 ч – Вештачка акумулација “Косовска Река“, с. Чаниште – 13 ч – манастир „Св. Петка“, с. Чаниште.

Трета комитска чета:

 10 ч – с. Орле, општина Новаци – 11 и 30 ч – манастир „Св. Петка“, с. Крушевица – 12 и 30 ч – врв Маргара  (местото на битката), 1016 мнв – 15 ч – манастир „Св. Петка“, с. Чаниште .

За ноќевање да се понесат шатори и вреќи за спиење

Задолжително да се понесе вода за пиење

16 ч – подготовка за кампување

19 ч – Комитска вечер

Пријавување за комитските маршеви до 26.10. 2019 година.

29.09.2019 (Недела)

Тргнување – 07 ч од плоштад „Александар Македонски“ – Прилеп

            08 ч – Комитски појадок – манастир „Св. Петка“, с. Чаниште

            09 ч – Посета на Ѕидот од Ангеле

11 и 15 ч – Беседа за битката на Маргара

11 и 30 ч – Комитска заклетва – културен чин

12 ч – Настап на народни уметници – пригодни револуционерни песни

12 и 30 ч – Комитски ручек

13 ч – Народни песни, народни уметници и КУД – општонародна веселба

Информации на моб. тел: 076/615-509 – Тренчо и 075/327-334 – Славе