114 ГОДИНИ ОД ЗАГИНУВАЊЕТО НА ВОЈВОДАТА ПЕТРЕ ЖЕЛЕЗАРОТ ВО СЕЛОТО ДРЕН, ПРЕКУРИДСКО

На 20 март 1905 година, во голема битка со голем турскиот аскер, кај селото Дрен, Прилепско, загинале битолскиот војвода Петре

Read more

115 ГОДИНИ ОД ЗАГИНУВАЊЕТО НА ЛЕГЕНДАРНИОТ МАРИОВСКИ ВОЈВОДА ТОЛЕ КУЛИЌОВ, ПОЗНАТ КАКО ТОЛЕ ПАША ОД СЕЛОТО КРУШЕВИЦА, ПРИЛЕПСКО

Легендарниот војвода Толе Паша (Стојан Кулески) роден е во с. Крушевица – Мариово, во 1863/64 г., во семејството на Трајко

Read more

115 ГОДИНИ ОД ГОЛЕМАТА БИТКА НА ВРВОТ МАРГАРА, КАЈ СЕЛОТО ЧАНИШТЕ, ПРИЛЕПСКО

ЧЕСТВУВАЊЕ СО КОМИТСКИ (ПЛАНИНАРСКИ) МАРШ И БОГАТА КУЛТУРНО-ЗАБАВНА ПРОГРАМА Непосредно пред Илинденското востание, еден од најголемите македонски револуционери и идеолози

Read more

ОДБЕЛЕЖАНИ 114 ГОДИНИ ОД ЗАГИНУВАЊЕТО НА ВОЈВОДАТА И РЕВОЛУЦИОНЕРОТ ПЕТРЕ ГЕОРГИЕВ ЖЕЛЕЗАРОТ

Во рамките на малото Чествување беше поставена и мала спомен плоча со ликот на Петре Железарот на гробот на војводата

Read more

114 ГОДИНИ ОД БИТКАТА КАЈ ГУДЈАКОВО И 15 ГОДИНИ ОД ВРАЌАЊЕТО НА МОШТИТЕ НА ЛЕГЕНДАРНИОТ ВОЈВОДА ТОЛЕ ПАША И НЕГОВИОТ СИН ВЕЛЈАН ВО КРУШЕВИЦА, ПРИЛЕПСКО

Во прекрасна природна и духовна атмосфера, со отворено срце кон традицијата, народниот фолклор и особен пиетет кон ликот и делото

Read more