ЛЕГЕНДАРНАТА ЧУЧУК МИТРА БИЛА ДЕВОЈКА ОД СЕЛОТО ПЕШТАНИ, А СЕ ОМАЖИЛА ВО СОСЕДНОТО ДУЊЕ

Многумина ја знаат песната „По пат одам, за пат прашам“ во која станува збор за легендарната жена – јунакиња, позната

Дознај повеќе

ЛЕГЕНДАРНАТА СИРМА ВОЈВОДА УБИЕНА ОД ТУРЦИТЕ ВО ПРИЛЕП

Песната за легендарната хероина Сирма Војвода е нашироко позната. Располагајќи со малку сознанија за оваа историска фигура, можеме да помислиме

Дознај повеќе