ЗАЅИДАНАТА ВРАТА BO ЦРКВАТА „УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА“ – „ТРЕСКАВЕЦ“ И ЦАРСКОТО ПРИСУСТВО ВО МАНАСТИРОТ

Онаму каде што се движеле царевите и кралевите со своите накитени кралски и царски свити (придружби) оставале „звучен“ спомен во

Дознај повеќе

ФРАГМЕНТИ ОД ГОЛГОТАТА НА МАНАСТИРОТ „УСПЕНИЕ ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА – ТРЕСКАВЕЦ“ КАЈ ПРИЛЕП

ДОКУМЕНТИ ЗАПИШАНИ НА ЅИДОВИТЕ НА МАНАСТИРОТ И НА КАМЕНИ ПЛОЧИ Многувековното, па и многуилјадно постоење на светилиштето под на планината

Дознај повеќе

БИБЛИОТЕКА ОД ДЕСЕТИЦИ ТОВАРИ КНИГИ ОД ТРЕСКАВЕЦ ИСЧЕЗНАТА ВО НЕПОЗНАТ ПРАВЕЦ

Нема сомневање дека манастирот Трескавец со црквата „Успение на Пресвета Богородица“ кој се наоѓа на 8 km. северозападно од Прилеп

Дознај повеќе