ЗАЅИДАНАТА ВРАТА BO ЦРКВАТА „УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА“ – „ТРЕСКАВЕЦ“ И ЦАРСКОТО ПРИСУСТВО ВО МАНАСТИРОТ

Онаму каде што се движеле царевите и кралевите со своите накитени кралски и царски свити (придружби) оставале „звучен“ спомен во

Дознај повеќе

СМЕЛИОТ ТРГОВЕЦ И БОРЕЦ ПРОТИВ ТУРСКОТО РОПСТВО ИЛИЈА ЦРВЕНКОВ ОД ПРИЛЕП

Илија Црвенков бил еден од Македонците во Прилеп, кој храбро истапувал против неправдите што ги правеле Турците во неговиот град.

Дознај повеќе

ФРАГМЕНТИ ОД ГОЛГОТАТА НА МАНАСТИРОТ „УСПЕНИЕ ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА – ТРЕСКАВЕЦ“ КАЈ ПРИЛЕП

ДОКУМЕНТИ ЗАПИШАНИ НА ЅИДОВИТЕ НА МАНАСТИРОТ И НА КАМЕНИ ПЛОЧИ Многувековното, па и многуилјадно постоење на светилиштето под на планината

Дознај повеќе

ЛЕГЕНДАРНАТА ЧУЧУК МИТРА БИЛА ДЕВОЈКА ОД СЕЛОТО ПЕШТАНИ, А СЕ ОМАЖИЛА ВО СОСЕДНОТО ДУЊЕ

Многумина ја знаат песната „По пат одам, за пат прашам“ во која станува збор за легендарната жена – јунакиња, позната

Дознај повеќе