СПОМЕНИЦИ СО СИМБОЛИ НА ВСЕЛЕНАТА И ВЕЧНИОТ ЖИВОТ КАЈ ЦРКВАТА ВО СЕЛОТО БРАИЛОВО, ОПШТИНА ДОЛНЕНИ

Иако имавме предвид дека атарот на селото Браилово, Прилепско е полн со разновидни траги од стара култура, сепак бевме пријатно

Read more

„ТРПЧЕВА ЦРКВА“ КАЈ СЕЛОТО ДУЊЕ, ПРИЛЕПСКО – МУЗЕЈ ПОД ВЕДРО НЕБО СО ТРИКОРАБНА РАНОХРИСТИЈАНСКА ЦРКВА

Еден од ретките локалитети во Мариово на кој археолозите му посветиле внимание е локалитетот „Трпчева Црква“, кој се наоѓа на

Read more

ГОРГОНАТА МЕДУЗА, ХЕРАКЛО, СИЛЕН, ПАН И ХЕРМЕС ОД КРУШЕВИЦА, ПРИЛЕПСКО

Во атарот на селото Крушевица се пронајдени значајни археолошки предмети, меѓу кои и такви кои имаат исклучителна уметничка изработка. За

Read more