СЕ УНИШТУВААТ ЛИ СПОМЕНИЦИ НА КУЛТУРАТА ВО МАКЕДОНИЈА СТАРИ И ПО НЕКОЛКУ ИЛАЈДИ ГОДИНИ

НАПАДНАТ ЅЕВС ЗАШТИТНИКОТ НА АГОРАТА (СОБРАНИЕТО) НА ЛОКАЛИТЕТОТ „САДОИ”, КАЈ СЕЛОТО ПЛЕТВАР, ПРИЛЕПСКО Споменикот се наоѓа на помалку од еден

Read more

„ПАЛАТИЦА“ – ФАСЦИНАНТЕН ЛОКАЛИТЕТ СО НАСЕЛБА ОД ПРАИСТОРИЈАТА И РАНАТА АНТИКА КАЈ СЕЛОТО ШТАВИЦА

Овој локалитет крие неисцрпно богатство археолошки предмети и симболика од пелагонската култура Еден од највпечатливите локалитети во атарот на селото

Read more

ФРАГМЕНТИ ОД ГОЛГОТАТА НА МАНАСТИРОТ „УСПЕНИЕ ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА – ТРЕСКАВЕЦ“ КАЈ ПРИЛЕП

ДОКУМЕНТИ ЗАПИШАНИ НА ЅИДОВИТЕ НА МАНАСТИРОТ И НА КАМЕНИ ПЛОЧИ Многувековното, па и многуилјадно постоење на светилиштето под на планината

Read more

АНТИЧКИ ГРАД СО ТВРДИНА КАЈ СЕЛОТО ДЕБРЕШТЕ, ОПШТИНА ДОЛНЕНИ, ВО КАПИНИ И ОТПАД

АТРАКТИВЕН ОБЈЕКТ КОЈ ИМА КАПАЦИТЕТ ЗА ГОЛЕМА ТУРИСТИЧКА АТРАКЦИЈА, ДЕНЕС НЕЗАБЕЛЕЖЛИВ И СТОПЕН СО ПРИРОДАТА   – Тврдината кај селото

Read more

ОТКРОВЕНИЕТО НА МАНАСТИРОТ „РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА“ КАЈ СЕЛОТО ГОРНИ МАНАСТИРЕЦ, МАКЕДОНСКИ БРОД

Црквата „Рождество на Пресвета Богородица“ ќе биде цел на натамошни проучувања и објект на нови откритија за христијанството на овој

Read more