ДВА ЕКСПОНАТИ ОД, ДЕНЕС, ПОДЗАБОРАВЕНИОТ КАЗАНЏИСКИ ЗАНАЕТ – ДЕЛО НА ИСТАКНАТИОТ ВОЈВОДА И РЕВОЛУЦИОНЕР, ПЕТРЕ ЖЕЛЕЗАРОТ

Еден од интересните занаети од минатото, кој особено се развил во деветнаесетиот век во Македонија, посебно во градот Прилеп, Велес,

Read more

БИБЛИОТЕКА ОД ДЕСЕТИЦИ ТОВАРИ КНИГИ ОД ТРЕСКАВЕЦ ИСЧЕЗНАТА ВО НЕПОЗНАТ ПРАВЕЦ

Нема сомневање дека манастирот Трескавец со црквата „Успение на Пресвета Богородица“ кој се наоѓа на 8 km. северозападно од Прилеп

Read more